KATI ATIK BERTARAF TESİSİ ÇÖPTEN ENERJİ ÜRETİMİNE BAŞLIYOR

• 20/06/2022

​KATI ATIK BERTARAF TESİSİ ÇÖPTEN ENERJİ ÜRETİMİNE BAŞLIYOR

Burdur Belediyeler Birliği Başkanı Emrullah Ünal, Müjdeyi verdi. Uzun yıllardır bekleyen entegre katı atık bertaraf tesisi aktif hale getirildi. Katı atık bertaraf tesisinde çöp ayrışma işlemlerine başlandı. Çöpten enerji üretimine geçiliyor.

Treyler ve Çekiciler alındı, çöp ayrıştırma işlemine başlandı. Şimdi de de Katı Atık Bertaraf Tesisi Çöpten Elektrik Üretmeye Başlıyor

Burdur Belediyeler Birliği ve Bucak Belediye Başkanı Emrullah Ünal yaptığı açıklamada, “Burdur Belediyeler Birliği Başkanlığına gelir gelmez BİRLİK BÜTÇESİNDEN İKİ ADET ÇÖP TREYLERİNİ TESLİM ALDIK. Ayrıca Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı hibesi ile de yine iki adet çekici tır alımı gerçekleştirdik. Bunlara ilave olarak yine Bakanlığımızdan 2 milyon TL daha hibe aldık. Bu hibe ile de yine treyler alımı için gerekli başvuruları yaptık. Böylece bizim başkanlık dönemimizde Eylül 2021 itibari ile Bucak ilçesinde oluşan atıklarımızın taşınmasına başlanmıştır. Diğer ilçelerimizdeki çalışmalarımız devam etmektedir.

Cumhur ittifakımızın desteğiyle yine bizim başkanlık dönemimizde Ocak 2022 tarihinde Burdur Belediyeler Birliği katı atık entegre tesisinde bulunan AYRIŞTIRMA ÜNİTESİ FAALİYETE GEÇİRİLMİŞTİR.

Söz konusu ayrıştırma tesisinin faaliyete geçmesi ile birlikte tesisimize gelen atıklar yani çöpler ayrıştırılarak organik atıklar biyogaz tesisinde biriktirilmeye başlanmış olup TEMMUZ AYI İÇERİSİNDE İLK GAZ ALMA GERÇEKLEŞTİRİLEREK ELEKTRİK ÜRETİMİNE BAŞLANACAKTIR.

Daha öncesinde Tesisin işletme ihalesi uhdesinde kalan Atlas inşaat tarafından söz konusu tesis alanına inşa edilen hayvan gübrelerinden biyogaz elde etme tesisi faaliyete başlamış olup söz konusu firma çöplerden bağımsız olarak il genelinde topladığı hayvan gübrelerinden biyogaz elde ederek elektrik enerjisi üretmeye devam ederken, göreve geldiğimiz günden sonra yaptığımız çalışmalar ve belediye başkanlarımızın fedakârlıkları neticesinde asıl amacı Burdur ili genelindeki çöplerin bertarafının sağlanması ve BU ÇÖPLERDEN ENERJİ EDECEK OLAN TESİSİN GERÇEK AMACINA HİZMET ETMEYE BAŞLAMASI SAĞLANMIŞTIR. An itibari ile Çeltikçi aktarma istasyonunda Bucak, Ağlasun, Kızılkaya, Kocaaliler, Çeltikçi ve Özel idareye ait çöpler merkez tesise taşımakta olup, yine Karamanlı istasyonundan da Mayıs başından bu yana oluşan çöplerin tamamı merkeze taşınarak çöplerden biyogaz enerji elde edilme süreci hızlandırılmıştır. Bu süreçteki katkılarından dolayı Cumhur ittifakımıza, Burdur Belediyeler Birliği Encümen üyelerimize, Meclis üyelerimize ve Belediye Başkanlarımıza çok teşekkür ediyorum.” dedi.

Burdur Belediyeler Birliği Başkanı Emrullah Ünal beraberinde AK Parti Burdur İl Başkanı Volkan Mengi, İl Genel Meclis Başkanı Murat Akbıyık, Merkez İlçe Başkanı Hüseyin Okan ve AK Parti teşkilatı ile Katı Atık ayrıştırma, geri dönüşüm ve enerji tesisinde incelemelerde bulundular.